Här kommer en väldigt bra artikel gällande hundträning som jag läste i Härliga Hund. Jag kände att den kan vara bra att dela med sig av. ☺️.

"Blir du frustrerad över att hundträningen inte går framåt som du trodde eller önskar? Händer det att din hund bara studsar omkring som en tok eller sitter och stirrar på dig som ett korkat fån när du vill att den ska göra något trix? 

Tyvärr (eller vad man nu ska säga!), är det troligen inget som helst fel på din hunds intelligens utan felet ligger med största sannolikhet hos dig själv. Kanske gör du något av följande vanliga misstag?

1. Hunden har blivit godisberoende

Gör hunden bara det du vill om du har en godbit i handen? Då är det för att du omedvetet lärt den det! Att använda generöst med godis är ett bra sätt att träna hunden positivt, och det vill man ju. Brukar du till exempel styra hunden genom att hålla en godbit framför nosen på den, prova att använda handen som en handsignal eller target att följa i stället, och ge godbiten från ett annat håll när hunden gjort rätt. Då lär sig hunden att belöningen inte är i handen utan kommer efter att den gjort rätt.

2. Du går för fort fram

Det är lätt att vara ivrig, det är ju så kul att träna och hunden så smart! Men även den klokaste hund lär sig det mesta i små steg. Tänk dig till exempel att du tränar inkallning på din hund i lina på en tom gräsplan. Hunden lyder perfekt och då är det lätt att tänka att nu har den fattat galoppen. Men om du då förväntar dig att hunden ska komma lika glatt rusande när den är helt lös och ett par spännande hundkompisar står en bit bort, eller en katt dyker upp – då kommer du troligen bli besviken. Öka avståndet stegvis, liksom störningarna.

3. Du ger för många, eller motsägelsefulla signaler

Det här är svårt, särskilt om du är en person som använder mycket kroppsspråk i vanliga fall. Hundar är väldigt observanta på kroppsspråk! Det kan räcka med att du lutar dig lite grann, eller kanske kliar dig på näsan, så börjar hunden fundera. Kanske uppfattade han att näskliande var signalen för att ligga, inte ordet ”Ligg!” Likaså kan upprepade kommandon, kanske i olika tonfall eller ordval som till exempel ”Sitt” ”Men sätt dig då!” och lite handviftande samtidigt göra den mest träningsvilliga hund förvirrad. Öva dig på att bara ge ett kommando, ord eller tecken, och vänta sedan för att se om hunden kommer på själv vad den ska göra. Oftast gör den det efter ett tag, annars gör ni om. Var också noga med att alltid använda samma signal eller ord. Och var sparsam.

4. Du belönar fel beteende

När det gäller hundträning är tajming allt. Belönar du lite för snabbt eller för långsamt finns risk för att du  belönar fel beteende. Till exempel kanske du vill att hunden ska apportera. Kanske belönar du hunden först när den spottat ut apportbocken, i stället för när den håller i den? Vilket beteende belönar du då?

Det gäller också att vara konsekvent. Vill du inte att hunden ska hoppa så ska du inte låta den göra det de dagar du känner att du själv är sprallig och glad och har oömma kläder, och kanske då till och med uppmuntrar den med glada tillrop, men  sen skäller på den när du är finklädd, hunden förstår inte skillnaden även om resten av familjen busvisslar när du visar upp dig i lördagsstassen.

5. Du har för höga förväntningar på hunden

Det är bara att inse: Det är inte alltid du som är i centrum för hundens uppmärksamhet. Inte ens den duktigaste SM-lydnadshund är en maskin – och tur är väl det! Ibland kommer en särskilt spännande doft med vinden, ett plötsligt ljud dyker upp – som du kanske inte ens hör – eller så har hunden en lite sämre dag, det kan vi alla ha. Visst kan du träna hunden till i princip 100-procentigt fokus på dig när ni jobbar tillsammans, men inte alltför långa stunder. Och den träningen tar tid.

Glöm heller inte att hundarna inte kan vårt språk automatiskt, de måste lära sig det, precis som vi måste lära oss se vad de kommunicerar. För ju bättre vi förstår varandra, desto bättre går också träningen!

Kommentera

Publiceras ej